viernes, 29 de febrero de 2008

Perquè Sibil·la?


Doncs el nom és un petit homenatge a la reina Sibil·la de Fortià, nascuda l’any 1350 a la població de Fortià, va ser reina consort de la Corona de Aragó, des de l’any 1377 fins al 1387. Filla de Berenguer i de Francesca de Vilamarí.

Cal dir que Sibil·la pertanyia al llinatge dels Fortià, pertanyent a la baixa noblesa, amb possessions al medi rural empordanès, dins el Comptat d'Empúries del qual eren feudataris.

L’any 1371 es va casar per primera vegada amb Artal de Foces, un noble aragonès que va morir l’any 1374 deixant a Sibil·la vídua.

Posteriorment, va contreure segones núpcies l’any 1377 amb el rei Pere III el Cerimoniós, amb el que ja tenien un fill, l’infant Alfons d’Aragó, nascut l’any 1976, Comte de Morella, després va neixrè l’infant Pere d’Aragó i l’infanta Isabel d’Aragó l’any 1380, qui es va casar amb el compte Jaume II d’Urgell l’any 1407.Després del casament, Pere es va envoltar de nobles empordanesos, així com de familiars de Sibil·la en el castell de Sant Martí Sarroca.

Quan aquest va morir, el nou rei d’Aragó, Joan I d’Aragó, la va recloure durant un temps al castell de Montcada, però Sibil·la va traslladar-se a Barcelona on va morir l’any 1406.


Si en voleu saber una mica més de l’historia d’aquesta reina us recomano:





I sobre la famosa canço, "El cant de la Sibil·la" us recomano aquest video:


http://www.youtube.com/watch?v=7iP4aZTbeqw&feature=related


Aquest és un video sobre una pbra de teatre sobre Sibil·la de Fortià:


http://www.youtube.com/watch?v=qEjKH5nXzUo&feature=related


Algún dia en faré la segona part d'aquest blog per comentar les Sibil·les romanes, i sobre tot, per fer un comentari a les Sibil·les de Miguel Àngel a la Capilla Sixtina.

No hay comentarios: